Nordiska Brandmästerskapen 2018 – Berättelse

Göteborg stod som värd för Nordiska brandmästerskapen i slutet av augusti och det blev tre dagar goa dagar fyllda med prestationer, skratt och kamratskap.

Deltagande städer förutom de fem arrangörsstäderna var Åbo/Turku, Tampere/Tammerfors, Lahti, Trondheim, Nedre Romerike, Umeå, Karlstad och Kristiansand. Väldigt roligt att nästan 360 deltagare kom till Göteborg vilket ryktas vara rekord i nordiskas historia. De flesta deltagarna var inkvarterade på hotellet på arenan. Alla grenar var också samlade inom området vilket gjorde det lätt för både publik och deltagare som slapp transportera sig runt.

Terränglöpning

På en tuff bana i kviberg avgjordes löpningen. Sträckningen var 5km så det blev 2 varv på banan. Glädjande nog så var klasserna relativt fyllda så alla hade några att tävla mot i sin åldersklass. Underlaget var omväxlande med stig, grus och asfalt och löparna verkade nöjda med banan.

Innebandy

 En bidragande orsak till det höga deltagaranalet tordes vara att hela elva lag var med och gjorde upp i innebandyn. Göteborg ställde upp med två lag, “röd” och “blå”. Göteborg blå lyckades ta sig hela vägen till semi men där tog det stopp mot Stockholm på straff-förlängning. I finalen tog Stockholm sedan en tidig och rättvis ledning som höll sig till slutminuterna. Karlstad lyckades dock kvittera och med tre sekunder kvar få ett frislag. Det studsade med lite röta stolpe in och Stockholm tappade lite snöpligt titeln Nordiska mästare till de vilt firande värmlänningarna.

Fotboll

30 minuter efter att värmlänningarna  kvitterat ut guldet blåstes fotbollsfinalen mellan Göteborg och Umeå igång på den stora 11-mannaplanen bredvid. Umeå spelade som bekant som regerande mästare och Göteborg hade pressen på sig att leverera på hemmaplan. Det blev en tillknäppt tillställning där inget av lagen ville förlora eller bjuda på något.  Göteborg lyckades trots detta vaska fram några lägen och borde nog haft med sig en ledning från första halvlek som istället slutade mållöst. Detta resultat stod sig hela matchen ut innan Carl-Johan Falk kunde trycka in en strut på golden goal i förlängningen.

Boule

I boulen var 16 st 2-mannalag anmälda. RIF-legendaren Reidar var boulegeneral och styrde upp tävlingarna tillsammans med Skatås bouleklubb. Lagen var indelade i 4 grupper där ettan och tvåan gick vidare till kvartsfinal. I slutändan stod ett härligt lag från Karlstad som segrare efter att ha besegrat Helsingfors med 6-5 i finalen.

 

 

Bankett

Banketten blev lyckad med mycket värme, ös och gemenskap. Kl 18.00 hämtades över 300 deltagare med chartrade bussar från Kviberg och körde till Kajskjul 8. Där väntade barhängsmingel till ett härligt bildspel på projektor som Jonas Lundqvist komponerat ihop. Middagen startade sedan från 100% och ökade, med lagom mycket tal varvat med mycket uppskattade framföranden från livebandet ”Showsisters”. Enligt några gamla rävar från danmark slog den här banketten den beryktade från 1995 där Hanne Boel dök upp som gubben i lådan.

Vad är Nordiska?

En tradition sedan 1935 med tävlingar och kamratskap. Räddningstjänstpersonal från olika delar av norden träffas vartannat år i någon av arrangörsstäderna, Oslo, Stockholm, Köpenhamn eller Helsingfors.  Låter det roligt? Häng i så fall med till Stockholm om två år. Alla RIF’are är hjärtligt välkomna!

Noterat

  • Oslo vann banketten med en härlig allsång där alla i salen nog kände sig lite norska ett tag.
  • Matz Thorstensson sprang 10km kuperad terräng på imponerande 38.06. Tyvärr räckte det ”bara” till ett silver.
  • Chister ”zorro” Dyfält gjorde enligt legenden 9 mål.M

  • Modi Ibrahim uppvaktades med en skruvdragare efter att ha blivit framröstad till matchens lirare i fotbollsfinalen.

  • 16 st Nordiska hedersmedlemmar deltog i spelen. Claes Borgström var en av dem och han kunde berätta om att detta var hans sjätte nordiska på hemmaplan. Hans första var året 1965!
  • Lars Klevensparr var glädjande nog på plats för att hålla i prisutdelningen.